GVE-norm: wat betekent dit voor de Nederlandse veebedrijven?

jul 26, 2023

In de afgelopen maanden hebben de onderhandelingen over het Landbouwakkoord voor de Nederlandse landbouwsector voor flinke opschudding gezorgd. Een voorstel dat onderdeel uitmaakte van de onderhandelingen was de norm voor Grootvee-eenheden (GVE). Dit voorstel zou directe gevolgen hebben voor veehouders en veehandelaren in Nederland en zorgt dan ook voor veel onzekerheid. Maar wat houdt het voorstel precies in? En wat betekent dit voor u als veehandelaar/veehouder?

 

De Norm Grootvee-eenheden (GVE)

De norm Grootvee-eenheden is een regel die de minimale oppervlakte grasland vaststelt die veehouders per dier moeten hebben. Het doel van deze norm is om duurzamere en diervriendelijkere omstandigheden voor het vee te bevorderen. Hierbij krijgt elk dier een specifieke weging, afhankelijk van het type dier en de grootte. Vanaf 2027 zou de minimale vereiste oppervlakte grasland per GVE 0,25 hectare moeten zijn. Hoeveel GVE een dier vertegenwoordigt kunt u hier vinden.

Wat betekent dit voor de veehouders?

Invoering van de GVE-norm zou zorgen voor aanzienlijke consequenties voor veehouders en veehandelaren in Nederland. Om aan de nieuwe eisen te voldoen is het mogelijk dat bedrijven meer grond nodig hebben of gedwongen dieren moeten afstoten. Dit kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering en de financiële situatie van de veehouders.

Hoewel de onderhandelingen over het Landbouwakkoord voorlopig zijn vastgelopen, betekent dit niet dat de intenties van het akkoord zijn verdwenen. Het brengt echter wel veel onzekerheid met zich mee voor veehouders en veehandelaren. Zij weten nog niet welke concrete maatregelen er uiteindelijk zullen worden genomen en welke gevolgen dit zal hebben voor hun bedrijfsvoering. Pas in het najaar lijken eventuele gesprekken weer op gang te komen. Als betrokken partij in de agrarische sector houdt Twaka de ontwikkelingen rondom de GVE-norm en het Landbouwakkoord nauwlettend in de gaten. We zorgen ervoor dat onze software blijft aansluiten bij de steeds veranderende behoeftes van de klant.

Meer weten?

Edwin van den Bos

Stuur ons een bericht
Deel deze post