De voordelen van digitale HACCP-registratie
Voor bedrijven in de voedselindustrie zijn HACCP-controles een bekend fenomeen. De resultaten van zo’n controle zijn uiterst belangrijk voor het bedrijf en voor de relatie met de buitenwereld, dus het is zaak dat er zorgvuldig mee om wordt gegaan. De digitalisering van de controlepunten brengt een groot aantal voordelen met zich mee, zeker wanneer dit wordt geïntegreerd met de ERP-oplossing van het bedrijf.
Eén van de grootste voordelen is dat buitensporige waarden automatisch kunnen worden gemeld aan de kwaliteitsdienst, zodat zij direct actie kunnen ondernemen. Deze vorm van realtime monitoring is bij papieren processen simpelweg niet mogelijk en voorkomt onnodige vertragingen die de voedselveiligheid in gevaar zouden kunnen brengen. Bovendien wordt bij digitale registratie de data gelogd, waardoor trends zichtbaar worden en mogelijke risico’s vroegtijdig kunnen worden aangepakt.
Digitale registratie is sneller en nauwkeuriger. Het proces is geborgd wat de kans op fouten en vergeten CCP’s vermindert. Er zullen nooit meer invulformulieren ontbreken of meegenomen worden en ook onleesbare handschriften zijn verleden tijd.
Alle gegevens zijn automatisch gekoppeld aan bijvoorbeeld specifieke orders of batches, waardoor de kwaliteit binnen een productieproces op ieder moment inzichtelijk is. Dit zorgt niet alleen voor meer controle en meer transparantie, maar ook voor een solide back-up van gegevens, die altijd snel op te roepen zijn bij audits of kwaliteitscontroles.