Etikettering belangrijker dan ooit

okt 24, 2023

Op ieder product in de levensmiddelensector staat verplichte informatie over houdbaarheid, voedingswaarden, allergieën en natuurlijk de ingrediënten. Deze gegevens worden via labels en etiketten op de productverpakkingen geplakt. we met zijn allen meer dan ooit tevoren bezig zijn met de herkomst van ons voedsel worden deze etiketten steeds belangrijker en daarom ook uitgebreider. Consumenten willen tegenwoordig ook graag weten hoe iets is geproduceerd en wat ze nou eigenlijk kopen, om zo een verantwoorde keuze te kunnen maken in de supermarkt.

Een inzichtelijk productieproces

 

Een belangrijk voordeel door het hele productieproces is de transparantie die het oplevert. Neem bijvoorbeeld een vleesproduct: van het graszaad dat wordt gezaaid in de weilanden, de veehandelaar en de slager tot aan het vlees dat we op ons bord krijgen; bij iedere stap in de productieketen wordt geëtiketteerd. Zo weten we precies waar ons eten vandaan komt. Producenten kunnen het etiket ook gebruiken om zich te onderscheiden van concurrenten. Zo mogen zij hier, wanneer van toepassing, vermelden dat het gaat om een biologisch product of dat ze werken volgens het Fair Trade principe.

Uiteraard mogen producenten niet zomaar alles op een etiket plaatsen. Binnen Nederland houdt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit zich bezig met deze regels terwijl ook de EU een overkoepelende wetgeving hanteert. Wat er verplicht op een etiket moet staan, wat er juist niét op mag en verdere regels vind je hier. Gelukkig hoeven producenten dit tegenwoordig niet meer handmatig toe te voegen. Met de juiste software, zoals die van Twaka, gebeurt dit automatisch.

 

 

 

 

 

Meer weten?

Edwin van den Bos

Stuur ons een bericht
Deel deze post