Voedsel effectief traceren

apr 14, 2022

Het effectief traceren van voedselproducten is steeds belangrijker geworden binnen de voedselindustrie. Door de huidige, complexe supply-chain brengt dit ook meer uitdagingen met zich mee. Gelukkig begrijpen wij bij Twaka & DGS deze uitdagingen als geen ander en hebben wij verschillende oplossingen binnenhuis waardoor ook uw bedrijf effectief kan traceren.

Maar waarom is het traceren van voedselproducten nou zo belangrijk? Wat moet een traceersysteem bevatten om efficiënt te kunnen werken? En hoe kan dit worden geïmplementeerd binnen uw bedrijf? In dit artikel geven wij antwoord op al deze vragen.

Voedselproducten traceren

Het traceren van voedsel is iets wat we steeds vaker te horen krijgen. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? In simpele woorden is het de mogelijkheid om voedsel te volgen en traceren in elke fase van de supply-chain. Van de binnenkomst van het product, tot aan de fase waarbij het op het bord van de consument ligt.

Voor voedselproducten betekent dit dat je door een betrouwbaar proces, alle grondstoffen en bestemmingen van elk product kunt vastleggen. U kunt de bewegingen van elk product volgen, zowel vooruit als achteruit. Hierdoor krijgt u toegang tot de volgende informatie:

  • Wat u hebt ontvangen, wat ermee is gedaan en wat er is afgeleverd
  • Welke grondstoffen er zijn gebruikt om het eindproduct te produceren
  • Welke eindproducten er zijn gemaakt van de grondstoffen
  • Wat er misging, in het geval van een probleem

Wanneer er een probleem met een product is ontstaan, kan dit gemakkelijk getraceerd worden. Dit betekent ook dat het probleem vaak snel kan worden opgelost. Hoe sneller het probleem is gevonden, hoe sneller er kan worden gekeken naar een oplossing. Daarom is het uiterst belangrijk dat de software voor het traceren dit in een handomdraai kan uitvoeren. Tijd is immers geld!

 

Waarom is traceren zo belangrijk?

Het garanderen dat uw producten schoon en veilig zijn om te consumeren, is de grootste verantwoordelijkheid van een voedselproducent. Echter is dit geen eenvoudige taak, de reis van boer tot bord is namelijk erg lang en complex. Bij bijna elke stap kunnen er fysieke, biologische en chemische voedselverontreinigingen voorkomen. Traceerbaarheid is dan ook essentieel om vertrouwen te creëren in de kwaliteit, veiligheid en herkomst van uw producten. Het is een tool dat gebruikt wordt om veiligheids- en kwaliteitsprocessen binnen de productie op de voet te volgen.

Kwaliteits- en veiligheidsproblemen kan van alles betekenen. Van voedsel dat slecht smaakt tot ernstige gevaren zoals het door voedsel overgedragen ziektes.

Bij het voorkomen of minimaliseren van deze problemen speelt traceerbaarheid een grote rol. Met behulp van ons geavanceerde software-systeem TwaKa, kunt u dergelijke problemen snel identificeren, waardoor u snel en daadkrachtig kunt optreden om de consument te beschermen. Tevens voldoen kunnen we met TwaKa food software voldoen aan de wettelijk verplichting om binnen 4 uur de volledige track en trace data inzichtelijk te hebben.

 

Het beschermen en verbeteren van de reputatie van uw bedrijf

Naast het garanderen van kwaliteit en veiligheid, is het ook belangrijk om de reputatie van uw bedrijf te beschermen. Hierin speelt traceren een belangrijke rol. Door terugroepingen en klachten van consumenten kan de reputatie van uw bedrijf enorm beschadigd worden en kunnen er hoge boetes worden opgelegd. Vooral nu, in de tijd waar Social media een grote rol speelt, wordt slechte publiciteit nóg sneller verspreidt.

Het hebben van de juiste traceerbaarheidssoftware biedt hier gelukkig uitstekende bescherming voor. Met realtime gegevens en waarschuwingen is de kans veel groter dat u problemen vroegtijdig opmerkt, zodat ze niet uitgroeien tot grootschalige problemen. Verder biedt traceerbaarheidt ook transparantie, waardoor er vertrouwen bij de consument wordt opgebouwd. U kunt de consument laten zien waar hun voedsel vandaan komt, hoe het is gemaakt en of het ethisch is ingekocht op bijvoorbeeld de verpakking van het product.

 

Voldoen aan voedselnormen en -voorschriften

Opereren in de voedingsindustrie betekent dat u moet navigeren en moet voldoen aan een complex web van voedselveiligheidsvoorschriften. Agentschappen zoals de European Food Safety Authority (EFSA) eisen dat voedselproductiebedrijven gedetailleerde informatie verstrekken over elke stap van hun toeleveringsketen.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, moet u op een wereldwijde markt niet alleen voldoen aan de lokale wetten, maar ook aan de wetten van alle andere staten en landen in uw toeleveringsketen. Het goede nieuws is dat Twaka Food-software dit proces aanzienlijk kan vereenvoudigen.

 

Effectief voorraadbeheer

Voor het effectief beheren van uw grondstoffen, tijd en opslagruimte is traceren cruciaal. Vooral bij bederfelijke producten, moet u precies weten waar elk product in je proces vandaan komt, waar het zich op dat moment bevindt, wat het aantal is en elke vervaldatum. Met deze informatie kunt u de producten op het juiste moment verkopen. Dit helpt het voorkomen van voedselbederf dat kan leiden tot verspilling, of nog erger, besmetting. Door tracering effectief te gebruiken maximaliseert u uw efficiëntie, duurzaamheid en winst.

 

 

Waar moet u op letten bij een traceerbaarheidssysteem voor levensmiddelen?

Investeren in software voor het traceren van voedsel kan enorme voordelen hebben voor uw bedrijf, maar het is belangrijk dat u verstandig kiest. Dus, naar welke functies moet je zoeken?

Om te beginnen moet uw software alle benodigde informatie kunnen verzamelen en opslaan, bijvoorbeeld:

  • Contactgegevens van al uw leveranciers, klanten en externe verkopers
  • Data van in en verkopen en procestransacties
  • Batch- of partij-identificatie, zelfs tracering op individueel product wordt gevraagd
  • Informatie over de oorsprong van de producten, hoeveelheden, houdbaarheidsdata, enz.

Het is echter niet voldoende om alleen gegevens op te slaan. Uw voedseltraceerbaarheidssysteem moet ook realtime op gegevens gebaseerde inzichten en waarschuwingen bieden in een duidelijke, gebruiksvriendelijke interface, zodat u problemen zo snel kunt voorspellen, detecteren en aanpakken als ze zich voordoen.

 

 

TwaKa Food Software – van Boer tot Bord

TwaKa Food Software ontwikkelt software voor de vee- en voedselindustrie sinds 2004. Met de geavanceerde software worden alle processen door de gehele keten ondersteunt, waarbij de nadruk volledig ligt op tracking en tracing. TwaKa traceert, rapporteert, analyseert en slaat alle data op die relevant is voor uw proces. Traceren kan niet alleen op batch niveau, maar ook individueel. Ook geeft het TwaKa pakket inzichten in rendementen omdat we altijd op het laagste niveau vastleggen. Dit maakt dat we iedere stap inzichtelijk hebben.

 

Meer weten?

Alex27012922 Kopiëren

Alex van Vrede

Stuur ons een bericht
Deel deze post